Što posjetiti u Zadru?

Što posjetiti u Zadru?

admin admin 20 veljače, 2019 Blog

Prilikom vašeg boravka u Zadru, svakako vam preporučujemo obilazak stare gradske jezgre koja je prepuna  kulturnih i povijesnih znamenitosti. Hodajući Kalelargom, glavnom gradskom ulicom, imat ćete osjećaj kao da ste se vratili u neko drugo vrijeme.  Jedna od najpoznatijih znamenitosti grada Zadra je crkva sv. Donata koja se nalazi na Forumu i sagrađena u 8. Stoljeću prije Krista. Danas crkva Sv. Donata služi kao mjesto brojnih kulturnih manifestacija. Nadalje, tu je crkva Sv. Marije s pripadajućim Muzejom zlata i srebra grada Zadra. Od drugih kulturnih znamenitosti tu su, Katedrala sv. Stošije, Trg Pet bunara, Arsenal, Kneževa palača, Narodni trg, Crva sv. Šime, Perivoj kraljice Jelene Madijevke, Perivoj Vladimira Nazora i brojne druge atrakcije. Od Muzeja koje je vrijedno posjetiti, preporučujemo vam: Zlato i srebro Zadra, Arheološki muzej Zadar, Narodni muzej Zadra,  Muzej stakla i Muzej Iluzija.

Ukoliko želite istražiti okruženje grada Zadra, preporučujemo Vam posjetu gradu Ninu, malom slatkom srednjovjekovnom gradiću koji je dobio titulu najromantičnijeg grada 2015. Godine. Želite li svom odmoru dodati aktivnu notu, preporučujemo posjet Nacionalnom parku Paklenica, udaljenom 42km od Zadra. Ovaj Nacionalni park  krase brojni geomorfološki oblici te raznolikost biljnog i životinjskog svijeta kojeg možete upoznati hodajući prekrasnim, uređenim stazama za pješačenje i planinarenje. Jedan od bisera Nacionalnih parkova u hrvatskoj su svakako i Plitvička jezera koja se od 1979. Godine nalaze na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Nacionalni park Plitvička jezera sastoji se od 16 kaskadno povezanih jezera i brojnih slapova čiji prizor zaista ostavlja bez daha. Zaista Vam preporučujemo posjetu ovog Nacionalnog parka!

 

No, osim Plitvičkih jezera, u blizi Zadra nalazi se i Nacionalni park Krka. Na prostoru Nacionalnog parka Krke može se vidjeti raznolik biljni i životinjski svijet, a ono što najviše ostaje u sjećanju su prekrasni slapovi koji čine cijeli park prirodnim krškim fenomenom. Oko Nacionalnog parka uređene su i biciklističke rute, pa u obilazak možete krenuti s biciklom. U blizini svih ovih atrakcija možete naići na tradicionalnu dalmatinsku konobu te kušati autohtone specijalitete kao što su: Teletina ispod peke s krumpirom, Pašticada, Smokvenjak, ali i popiti čašu dobrog dalmatinskog vina! Ukoliko dolazite bez osobnog automobila, a željeli biste posjetiti jednu od atrakcija u blizini grada Zadra, slobodno nam se obratite i ponuditi ćemo Vam naše jednodnevne izlete na navedene lokacije.